Feelgood of niet?

10 MINUTEN 38 SECONDEN IN DEZE VREEMDE WERELD****

Ik las dit boek op aanraden van de podcast Liefteratuur. Een boekhandelaar noemde het als één van haar favoriete feelgoodboeken. Het was inderdaad een prachtig boek, maar of ik het een feelgood zou noemen? Want wat is feelgood eigenlijk? Dit boek zou best als test kunnen dienen voor die vraag. Want is liefde alleen genoeg om het een feelgood te noemen? Of is er meer voor nodig? Wat vind jij?

Kleurrijke vrienden
10 minuten 38 seconden in Deze Vreemde Wereld gaat over Leila, die werkt als prostituee in Istanbul. Leila is vermoord achtergelaten in een container. In de laatsten minuten van haar leven, als haar hart al is gestopt, maar haar hersenen nog even blijven functioneren, raast haar leven aan haar voorbij. Haar herinneringen komen langs als geuren, die haar naar de belangrijkste momenten van haar leven brengen. De geuren vertellen het verhaal van haar jeugd naar haar tocht naar Istanbul, de onvrijwillige keuze voor haar beroep en haar ongelukkig einde in de container. Maar in al die turbulentie is er één constante: haar hechte vriendschap met vijf kleurrijke vrienden die er altijd voor haar zijn. Ook nu ze achteloos is weggesmeten in die container.

De Volkskrant noemde het boek ‘troostrijk’ en dat vond ik een rake beschrijving. Het is troostrijk en ontroerend hoe een groep mensen – buitenbeentjes en overlevers in een harde stad – zoveel steun bij elkaar vinden, terwijl ze die niet vinden bij de rest van de gemeenschap. Allemaal hebben ze een eigen tragisch verhaal en allemaal hadden ze de moed te ontsnappen aan de knellende banden van die tragiek. De onvoorwaardelijke liefde die ze wél bij elkaar vinden is hartverwarmend. Een dikke vier sterren ****  en een absolute aanrader.

Veilige omgeving
Maar of ik het een feelgood zou noemen? Ik persoonlijk niet. Het boek bevat liefde, steun, vriendschap en humor, maar voor mij miste er toch iets. Ik denk dat een feelgood voor mij óók een verhaal moet zijn in een veilige omgeving. Waar misschien wel vervelende, verdrietige en tragische dingen kunnen gebeuren, maar waar de omgeving hoofdzakelijk een vangnet is dat ondersteunend en bevestigend is. Maar wellicht is dat alleen míjn definitie? Wat is die van jou?    

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s