Dag van de Scheiding

Vandaag is de Dag van de Scheiding. Een dag die in het leven is geroepen om aandacht te vragen voor de noodzaak van een goede begeleiding voor partners die gaan scheiden. Noodzaak voor de partners zelf, voor hun eventuele kinderen en voor de omgeving.

Het thema scheiding komt ook in mijn boek Wat Wij Niet Zagen voor. Eén van de personages krijgt hiermee te maken en heeft moeite om ermee om te gaan.   

Mijn ouders zijn nooit gescheiden, dus ik heb zoiets als kind nooit meegemaakt. Wel gebeurde het in mijn omgeving, bij buren in het dorp of bij ouders van vrienden. Later maakte ik zelf twee relatiebreuken (zonder kinderen gelukkig) mee en zag ik het ook gebeuren bij familie en vrienden.

Naast het verlies en het verdriet van de breuk zelf, moet je allerlei dingen regelen en een nieuw leven opstarten. Die twee dingen samen – het praktische stuk en het verdriet – zijn bijna niet met elkaar te combineren, vond ik. Want het verdriet leidt je zo af en kost je zoveel energie dat je eigenlijk helemaal geen puf hebt om dingen te regelen.

Maar ik ben vrij pragmatisch ingesteld, dus zorgde er altijd voor dat alles geregeld, verdeeld en verhuisd was, voordat ik me overgaf aan de emoties.

Als daarmee ook nog kinderen gepaard gaan, lijkt mij dat persoonlijk heel moeilijk. Want als je je handen al vol hebt aan je eigen emoties, hoe deal je dan met die van je kind?

Sinds ik kinderen heb, kan ik me beter voorstellen hoe heftig het voor hen kan zijn als wij uit elkaar zouden gaan. Want jij bent hun hele wereld, veiligheid en comfort. Dus hoewel ik het zelf als kind nooit meemaakte, kon ik al deze referentiekaders wel gebruiken om er voorbeelden en emoties uit te halen, zodat ik die van mijn personage kon beschrijven.  

En als je je goed inleeft in dat gevoel, doet het je ook beseffen hoe belangrijk het is dat je die breuk zo goed mogelijk regelt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s