Plotten, hoe doen jullie dat?

Hoe plot jij? Gebruik je een speciaal schrijfprogramma? Bedenk je het plot in één keer of gaandeweg?
Ik gebruik op dit moment Excel waar ik schema’s, beschrijvingen en personages in één bestand bewaar. Ik heb ooit een schrijfprogramma gehad, maar vond dat niet echt meer helderheid opleveren. Maar tips zijn welkom!
Qua plotten vind ik het altijd moeilijk om in één keer alles te bedenken, dus maak ik een raamwerk met kleurtjes waarin ik de drie belangrijke keerpunten bedenk en twee belangrijke spanningsbogen. De rest kan ik niet meteen in detail verzinnen. Dat ontstaat bij mij gaandeweg pas. Soms tijdens het schrijven, want dat werkt ook als een soort motor, maar soms ook juist als ik iets heel anders aan het doen ben. Zo was ik deze week volgens mij een verhaaltje aan het voorlezen en ineens had ik een ingeving over een hint dat ik kan geven over een personage zonder teveel weg te geven….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s