Recensie: Het Verdoemde Verbond ****

Beoordeling: ****

Bij het lezen van de eerste bladzijdes van dit boek had ik een zeer kritische houding. Nu heb ik vrijwel altijd een kritische houding, maar deze keer was ik uitzonderlijk kritisch. En dat had niets met het boek te maken, maar met het feit dat mijn boek bij dezelfde uitgever gaat verschijnen. Ik was het boek gaan lezen, omdat ik mezelf wilde bewijzen dat de uitgever echt wel zo goed is als ik hoopte dat ie is. En daardoor had Het Verdoemde Verbond het in eerste instantie zwaar te verduren met een lezer die op zoek was naar elk klein foutje of onlogische verhaallijn die er te vinden was. Maar er was weinig op aan te merken. Sterker nog: ik was uiteindelijk in de ban van het verhaal en verdween elk vrije halfuurtje weer in het boek.  

Haar moeder bevrijden
Het verhaal gaat over Cara, die eenzaam in een kindertehuis woont. Ze heeft alleen nog een vage herinnering van haar moeder en weet niet eens meer hoe die heet. Haar vader heeft ze nooit gekend. Kinderen in het tehuis vinden haar vreemd en ze wordt dan ook regelmatig gepest. Haar teddybeer is haar enige houvast.
Cara heeft altijd al het idee gehad dat ze anders is en tijdens een ongeluk in een pretpark komt ze erachter dat dat ook echt zo is. Ze heeft speciale krachten, waarmee ze zowel zichzelf als haar pestkop weet te redden. Vanaf daar komt ze in een stroomversnelling terecht. Haar teddybeer blijkt te leven en vertelt haar dat er veel meer bestaat dan de wereld waarin ze leeft. Ook komt ze erachter dat haar moeder nog leeft en dat ze die alleen maar kan bevrijden als ze een verdoemd verbond sluit met de grootste schurk die er bestaat: de Demonenkoning. Zij zal hem helpen en in ruil daarvoor bevrijdt hij haar moeder. Vanaf daar begint haar avontuur en komt ze terecht in verschillende werelden waar ze andere wezens leert kennen met verschillende krachten.   

Gedetailleerd en kleurrijk
In eerste instantie kostte het me moeite om in het verhaal te komen. Want niet alleen Cara krijgt veel informatie te verwerken, maar ook de lezer leert nieuwe werelden, wezens en krachten kennen. Als nauwkeurige lezer moest ik regelmatig opnieuw met een zin beginnen. Nu ben ik ook geen doorgewinterde fantasy-lezer, dus kan ik me daardoor wellicht minder snel in een nieuwe wereld verplaatsen.
Tegelijkertijd trok het verhaal me al snel mee door de voortdurende actie en op het moment dat de personages in Vayfierl Ryefalik belandden, was ik verkocht. Die wereld is zo gedetailleerd en kleurrijk beschreven en de strijd die daar gevoerd wordt is zo hopeloos, dat je bijna niet anders kan dan hopen dat de vijand verslagen wordt en het goede overwint.
Bovendien werd ik een aantal keer verrast door wendingen in het verhaal, waarvan ik een aantal echt niet zag aankomen.

Verwijzingen
Een mooi detail vond ik verder de subtiele verwijzingen naar onze eigen wereld. Zoals het overvolle vluchtelingenkamp in Vayfierl Ryefalik met wezens die moesten vluchten voor de oorlog en de zinloosheid van alle opgeofferde levens door die oorlog. En de wereld van de demonen, waarin alleen de venijnigste en allesvernietigende demonen status en aanzien krijgen.
Ook een paar mooie, wijze opmerkingen kon ik waarderen, zoals: “Een foute beslissing om de juiste reden is nog steeds een foute beslissing” of  “Wat iemand bijzonder maakt, is niet wie ze zijn, maar wat ze doen”. Het geeft het verhaal voor mij meer diepgang.

Het Verdoemd Verbond is een spannend boek met verrassende wendingen en een levendig beschreven wereld. Het is een veelbelovend begin voor het volgende deel.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s