Temptation Island 10: zouden 35 plussers op dezelfde manier in deze trucs trappen?

Ik zat laatst met vriendinnen te grappen dat er ook een Temptation Island senior moet komen voor mensen van onze leeftijd. Voor 35+ dus. Enerzijds omdat we ons niet altijd meer kunnen identificeren met die jonkies en anderzijds omdat we het idee hebben dat er toch best veel mensen van onze leeftijd naar het programma kijken.

“Zouden 35 plussers op dezelfde manier in het programma staan als 20 plussers? Zouden zij beter door de trucs heen kijken van de programmamakers en de verleiders?

Maar ik zat me tijdens deze tiende aflevering af te vragen of dat hetzelfde effect zou hebben. Zouden 35 plussers op dezelfde manier in het programma staan als 20 plussers? Even los van het feit dat er voor hun relatie vaak meer op het spel staat. Zoals kindjes en koophuizen. Zouden zij beter door de trucs heen kijken van de programmamakers en de verleiders? En beter relativeren?

Neem die opmerking van Demi bijvoorbeeld. De verleiders zitten een beetje met elkaar te gniffelen over de date van Milou en Jietse. Dat ze die romantische date met overnachting wel kunnen gebruiken, even afgezonderd van de rest. Hoezo? Vragen de dames dan. Nou ja gewoon, antwoordt er een, zo kunnen ze elkaar beter leren kennen.

‘Ja maar,’ zegt Demi dan, ‘je bent hier niet om je droomvent te vinden. Want je hebt al een droomvent als je hieraan meedoet.’

“Op het moment dat je het nodig vindt je relatie op deze manier te testen, is er iets mee. Ook al denk je dat je dat die heel stabiel is.

En dan denk ik: huh? Nee, andersom. Als je al een droomvent hebt, dan doe je hier juist niet aan mee. Want waarom zou je je relatie op het spel zetten als je al een droomvent hebt? Op het moment dat je het nodig vindt je relatie op deze manier te testen, is er iets mee. Ook al denk je dat die heel stabiel is. En dat verklaart waarschijnlijk ook waarom meteen alles op losse schroeven staat als de ander maar één achteloze opmerking maakt, die voor een buitenstaander zelfs triviaal lijkt.

En zo ook met de nieuwste actie die de programmamakers erin hebben gegooid. De twee verleiders Kimberly en Demi mochten de date van Milou en Jietse afluisteren en bekijken om vervolgens verslag te doen aan Heikki. Ze schreven de belangrijkste opmerkingen op en vertelden in eigen woorden wat er allemaal was gebeurd. Eigenlijk maakten ze maar twee opmerkingen: ‘ze wil hem weer zien na Temptation’ en ‘hij sliep bij haar op de kamer’. Compleet uit de context getrokken en ook nog uit derde hand. Maar Heikki wist niet waar ie het zoeken moest. En dan voegde Kimberly er nog eens semi-empathisch aan toe dat ze ‘dit zegt als vriendin’ en dat hij ‘dit echt niet verdient.’

“Want die verleiders zitten niet met de objectiviteit van een wetenschapper naar zo’n date te kijken.

Maar zo’n voorstel van de presentator zou je toch al bij voorbaat moeten wantrouwen? Want die verleiders zitten niet met de objectiviteit van een wetenschapper naar zo’n date te kijken. Die hebben er belang bij het slechtste te zien en het slechtste te horen. En dat zou Heikki moeten weten. En dus niets met die informatie moeten doen.

En ik vraag me dan af hoe een 35 plusser daar mee om zou gaan. Zou die daar doorheen prikken? En er zelfs een beetje om moeten grinniken? Zou die kalmer reageren als hun partner een ander persoon slechts aantrekkelijk blijkt te vinden? Of zou die net zo hard in de val trappen en de informatie waar de verleiders mee terugkomen voor waar aannemen? Zou die ook die vijftien dagen als representatief zien en denken dat de test die ze hier doorstaan iets fundamenteels betekent voor hun relatie? Ik weet het niet. Ik zou het wel een interessant experiment vinden.

“Maar als 35 plussers echt denken zoals ik denk dat ze denken, zou het programma al niet eens kunnen starten.

Maar als 35 plussers echt denken zoals ik denk dat ze denken, zou het programma al niet eens kunnen starten. Dan zouden er te weinig aanmeldingen zijn, omdat niemand het programma zou zien als een betrouwbare of nuttige test. En zouden we er dus sowieso nooit achter komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s